Град

О архитектури - Љубљана, Беч, Јапан

ОФИС Архитекти је име љубљанског архитектонског бироа који је добро познат на међународној архитектонској сцени. Прочули се се екстремним пројектима и реализацијама - од склоништа за планинаре и алпинисте у неприступачним алпским пределима до хотелских соба у пустињи Шпаније. Од музејских до спортских објеката, од стамбених и јавних до сакралних објеката. Добитници су Плечникове награде, више пута су номиновани за награду Мис Ван де Рое.... Биро су 1998. основали Шпела Видечник и Рок Оман.

У бечком Архитектурцентру ових дана дана затвара се изложба посвећена архитекткињи и урбанисткињи Дениз Скот Браун , једној од жена које су промениле архитектуру. Професионалној и животној партнерки чувеног теоретичара постмодерне Роберта Вентурија.

Јапански архитекта Арато Исозаки добитник је Прицкерове награде за 2019.

У Граду, о екстремном у архитектури и чувању архитектонске баштине двадесетог века говори Шпела Видечник, а биће речи и о изложби Дениз Скот Браун у Бечу, као и о добитнику овогодишње Прицкерове награде Арату Исозакију.

Аутори емисије су Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Град Град

Аутор:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]