Речено и прећутано

Поглед са тврђаве

Многи путописци били су задивљени погледом на ушће Саве у Дунав са Калемегдана. Но то је само један од погледа који одизимају дах. Поглед на Дунав такође је величанствен и са неких других, углавном средњовековних, тврђава које красе његове обале у Србији. У књизи „Тврђаве на Дунаву”, коју су објавили Прометеј и РТС, описано је 12 тврђава, од којих су неке доступне посетиоцима а неке не. Аутори монографије су Валентина Вуковић, Срђан Ерцеган, Владимир Пихлер и Мишко Лазовић.
У емисији Речено и прећутано, говорићемо о овим тврђавама, стању у коме се налазе и њиховим туристичким потенцијалима.
О потенцијалу Дунава као реке која спаја неколико земаља често се говори, постоји Дунавска регија, као и бројни програми ЕУ који промовишу ову реку, њене лепоте, економске везе и културу. Србија је својевремено донела стратегију, у туристичком смислу доста је урађено последњих десетак година, али је само Београдска тврђава жива преко целе године.
Темом потенцијала бавила се, пре неколико година, др Александра Терзић у књизи „Перспективе развоја културне руте тврђаве на Дунаву у функцији обогаћивања туристичке понуде”.

Гошће емисије су др Валентина Вуковић и др Александра Терзић.

Аутор: Светлана Јajић

број коментара 0 Пошаљи коментар