Соларис

Тема емисије: Светски дан имунологије и педесетогодишњица Друштва имунолога Србије

Саговорник: др Љиљана Софронић, научна саветница, Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), Одељење за имунологију и паразитологију.

Традиционални научни скуп који се у четвртак, 26. априла одржава у Српској академији наука и уметности поводом Светског дана имунологије, ове године има посебно значење јер уједно прослављамо педесетогодишњицу Друштва имунолога Србије. То је изврсна прилика да се подсетимо богатог историјата овог друштва и многобројних запажених резултата којима је истраживачка заједница посвећена имунологији у нашој земљи допринела светској науци - но у исти мах и прилика да се додатно истакне добробит коју је имунологија досад донела, коју свакодневно доноси, и коју би у будућности неспорно могла да донесе човечанству - понајпре, али не искључиво, на пољу активне имунизације, односно вакцинације.
У разговору са др Софронић укратко ћемо представити тематска подручја и истраживачке проблеме који су тренутно у жижи интересовања и научног рада имунолога. Међу њима посебно место заузимају фасцинантна сазнања о имуномодулаторном учинку микроорганизама и вишећелијских паразита на наш организам, што је, како се испоставља, подједнако важно за разумевање и лечење обољења колико и за бољи увид у сложену мрежу предуслова за очување и унапређење здравља.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Владимир Пенђер
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]