Ризницa

Национални и културни идентитет

"Човек који не зна своје порекло, који не зна свој идентитет, у великом je проблему. Неопходно му је мукотрпно тражење сопствених корена... мора да их тажи у историји, предањима и непоузданим изворима. Тражење, а онда и фабриковање идентитета је болан процес ометан или усмераван од политичара, међународних геополитичких односа и често наметнутих, назови, интереса" - пише у својој најновијој књизи "Српски национални интерес" наш данашњи гост - проф. др Владимир Првуловић.

У данашњој Ризници, са гостом, професором Првуловићем, аутором књиге "Српски национални интерес", разговарамо о томе шта су битни предуслови националног и културног идентитета и где смо ми као народ кроз историју "лутали" и грешили када говоримо о овој теми, шта су то позитивни елементи националног идентитета, које би припадник једне нације морао да чува и преноси их на следеће генерације да не би био "вечити мигрант и избеглица од самог себе, добар, послушан и асимиловани, покорни грађанин, изванредан за манипулисање и злоупотребљавање".

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]