Читај ми!

Српски хирурзи-светски врх

Ретке су области у којима успевамо да будемо најбољи на свету, посебно када се ради о високо специјализованим знањима, као што су технологија, наука, медицина. Професор др Мирослав Ђорђевић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, један је од највећих светских стручњака у области урогениталне и реконструктивне хирургије, оснивач је Београдског центра за реконструктивну урологију и гостујући професор на више светских универзитета. Недавно је, заједно са др Миланом Миленковићем, први у Европи извео трансплантацију јајника. О иновативним методама, успесима и креирању нових оперативних стандарда, др Ђорђевић говори за Магазин.

Почео је месец франкофоније. Ова традиција, која промовише француски језик и културу одомаћила се, не само у франкофоним земљама, већ и медју пријатељима и поштоваоцима Француске. О српско француским односима, утемељеним, пре свега, у ратним савезништвима, разговарамо са Александром Колаковић са Института за политичке студије.

Међу маргинализованим групама у Србији и даље су при врху Роми, посебно жене и девојчице. Често им недостаје формално образовање и приступ услугама, сусрећу се са распрострањеном дискриминацијом и искључене су са тржишта рада. Свим овим проблемима бавила се Немачка развојна сарадња, која је у протеклих пет година спроводила програм „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији". У пројекту су учествовали запослени у јавној управи, наставници, медицински радници и чланови невладиних организација. Колико и на који начин су успели да поправе ситуацију, чућете у прилогу Гордане Нешовић. 

Није реткост да монахиње продају биљне мелеме и креме које праве у тишини својих манастира. Једну смо срели на недавно завршеном Сајму туризма. Долази из манастира Светог Апостола Томе, који се налази надомак Свилајнца. На зна се тачно ко је и када подигао ту светињу, али се први пут помиње 1467. године у турским записима. Некада давно био је мушки манастир, а данас у њему живе и о њему брине неколико монахиња.  Све што њихове вредне руке створе, иде у обнову тог здања. Помажу им и добри људи, прича монахиња Стефанида нашој колегиници Наташи Аћимовић.

"Увек негде пада киша" назив је поетско прозне књиге Анђеле Здравковић. Тинејџерка из београдске гимназије Свети Сава пише још од основне школе, а у фиоци чува још песама и необјављени роман. Право после четвртог часа, Анђела долази у Магазин и говори о свом уметничком путу.

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 03. мар 2023, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Andjela Zdravković

Samo da pohvalim mladu damu ,da joj pozelim sve najbolje i da nastavi tako hrabro da korača kroz život , da nastavi da piše i stvara ,dok je ovako mladih ljudi ,pametnih ,obrazovanih Srbija je na pravom putu .Za svaku pohvalu i samo napred . Podrška iz dijaspore