Из Извештаја Европског центра за права Рома

У извештајима које је објавио Европски центар за права Рома, је, између осталог, откривено и у којој мери су антициганизам и институционални расизам уграђени у системе кривичног правосуђа Чешке Републике и Словачке: оптужени Роми суочавају се са дискриминацијом у свакој фази кривичног поступка од стране полиције, судија, тужилаца, а често и сопствених адвоката. Извештаји о ове две државе направљени су у партнерству са глобалном организацијом за надзор кривичног правосуђа “Фер суђења“.

"Ромски језик - живи, али га треба ојачати", каже Георге Сарау, професор ромског језика и књижевности на Катедри за ромологију Универзитета у Букурешту. Професор такође, истиче да би осим учења језика, у будућности, већу пажњу требало посветити изучавање културе, историје и традиције Рома.

Емисију припрема и води Уна Бериша.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Романо Тхем Романо Тхем

Аутор:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]