Самит Европске политичке заједнице у Прагу

У Прагу се одржава први састанак Европске политичке заједнице. Разговараће се о иницијативи за успостављање те организације као платформе за дијалог постојећих чланица Уније и држава које теже чланству, подстицању политичког дијалога и сарадњи у решавању питања од заједничког интереса. На Самиту учествује и председник Србије Александар Вучић који ће имати трилатерални састанак са председником Француске Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом. Са њима ће разговарати о Косову и Метохији, европским интеграцијама и стратешком позиционирању Србије према рату у Украјини и санкцијама Русији.

Председник Александар Вучић изјавио је, коментаришући иницијативу Хрватске да Србија буде обухваћена новим пакетом санкција Европске уније у вези са увозом руске нафте, да смо тражили да Западни Балкан буде изузет од те одлуке, али да се то није десило. Он је на почетку самита Европске политичке заједнице у Прагу најавио да ће његов одговор бити пристојан, озбиљан и далекосежан.

На инсистирање Хрватске, осми европски пакет санкција Русији обухвата и Србију, која преко ЈАНАФ-а више неће моћи да увози руску нафту. Премијерка Ана Брнабић оценила је да је у питању скандал невиђених размера, што ће нашу земљу коштати стотине милиона евра.

Борбе у Украјини се воде на више фронтова. Гранатирано је Запорожје. Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да украјинске трупе залазе све дубље на окупиране територије Херсона и да су заузели три насеља, док су у Луганску повратили шест места. Руси поручују да прегрупишу снаге, да су зауставили напредовање Украјинаца чије су јединице у ватреном обручу код места Дудчани у Херсону. Жестоке борбе воде се код Кремине и Рубижна у Луганску.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Тина Амић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]