Читај ми!

Пуштен у рад гасни интерконектор Бугарска - Грчка

Пуштен је у рад гасни интерконектор који спаја Грчку и Бугаску, а на који ће се повезати и Србија када буде изграђена деоница од Ниша до Димитровграда и даље до Софије. Гасовод је дужине 182 километра, и преносиће гас из Азербејџана. Почетни капацитет је три милијарде кубика гаса годишње, уз изгледе за повећање на пет милијарди. Председник техничке владе у Бугарској Галеб Донев изјавио је на отварању да ће интерконектор помоћи Европи да се ослободи зависности од само једног снабдевача гасом. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је да почиње ново доба за Бугарску и југоисточну Европу и додала како морају да се очувају јединствено тржиште и привреде држава чланица. Председник Србије Александар Вучић је рекао да тржишта гаса која се отварају према Балкану и Европи треба одговорно да прихватимо и да наставимо да негујемо наше односе са свим поузданим партнерима које имамо.

Диверзија на гасоводима Северни ток и Северни ток 2 од користи је Сједињеним Америчким Државама, а не Русији која је те гасоводе градила и Европи којој су енергенти потребни, изјавио је руски амбасадор при Уједињеним нацијама Василиј Небензја. Навео је да је, гледано са политичког аспекта, диверзијама прекинута последња нит која је осигуравала енергетску безбедност Европске уније.

Почео је попис становништва, домаћинстава и станова у Србији који ће трајати до краја месеца. Нису обавезни одговор на питања о националности, матерњем језику и вероисповести, а попис траје око пола сата. Пописивачи носе идентификациону картицу са фотографијом, именом и презименом и дужни су да је покажу грађанима који им то затраже. За оне који одбију да учествују, казне су од 20 до 50 хиљада динара.

Радио Београд, најстарији електронски медиј на Балкану, слави 98-ми рођендан. Програм је почео да емитује истовремено са Бечом и Паризом, а две године пре Москве и Токија. Златно доба бележи у педесетим и шездесетим, али опстаје и касније, упоредо са телевизијом и интернетом свакодневно емитује.

 

Уредник и водитељ:Слободан Петровић

Уредници вести:Реља Трајковић и Ирена Јеловац

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]