Нови подстицаји државе за повећање наталитета

Уочи данашњег одласка у Сочи, где ће разговарати са Владимиром Путином, председник Александар Вучић је на ванредној конференцији говорио и о планираним мерама за подстицање наталитета. Најавио је да ће држава од првог јануара за свако прво дете уплаћивати 300 хиљада динара. Када је реч о Косову и Метохији, председник је рекао да ће тражити одговор на питање како је могуће да Аљбин Курти говори о сопственој жељи за уједињењем са Албанијом, а да ни једна европска инстанца, на то није реаговала. Уочи сутрашњег 19-ог састанка са Владимиром Путином, Вучић је изјавио да ће кључно питање бити - енергетика.

Портпарол ЕУ Петер Стано, позвао је данас Приштину да поново размотри своју одлуку којом је директору Канцеларије за КиМ, Петру Петковићу, забрањен улазак на КиМ. У Бриселу наглашавају да су министри спољних послова ЕУ, са састанка Савета ЕУ, јасно поручили да очекују да се поштују и примене сви претходно постигнути споразуми у дијалогу Београда и Приштине, и да се на конструктиван начин настави са разговорима. "Овај позив 27 земља чланица укљуццује и договор о званичним посетама, што је важан део нормализације односа и доприноси напретку у дијалогу", закључио је Стано.

Епидемијска ситуација у земљи је нешто повољнија. Смањује се број првих прегледа, пацијената на болничком лечењу и на респиратору. Међутим, број преминулих је и даље висок и нема разлога за превелики оптимизам, каже Џавни секретар Министарства здрвља Мирсад Ђерлек.У Пчињском округу мање је новозаражених, а у ковид болницама у Врању и Сурдулици стагнира број хоспитализованихм, напомиње епидемиолог, доктор Слађан Станковић.

У Северној Македонији је проглашена тродневна жалост због трагичне саобраћајне несреће у Бугарској у којој је живот изгубило 46 људи. Међу жртвама је највише држављана Северне Македоније, а држављанин Србије из Прешева који је био у аутобусу преживео је несрећу и збринут је у болници у Софији. Аутобус са северно-македонским таблицама који се враћао из Истанбула, запалио се, из за сада, непознатих разлога.

Наставља се претрага терена за повређенима и настрадалима после јучерашње експлозије која се догодила у фабрици противградних ракета у београдском насељу Лештане, у којој су 2 радника изгубила живот, а 16 повређено. У време експлозије у погону је било 40 радника. Пожар је локализован, а током ноћи су дежурале ватрогасне екипе. Узрок експлозије још није познат.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ирена Јеловац.

Продуцент Љубинка Добриловић.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]