Табаковић: Јесте бура, али није ураган - инфлација под контролом

Епидемијска ситуација је нешто боља, али и даље нема места опуштању - поручују стручњаци. Пооштрена је и контрола епидемијских мера у градском превозу па је казна за неношење маске 5.000 динара. Број вакцинисаних се повећава, а грађани ће од петка на порталу е-Управе моћи да преузму дигиталне зелене цертификате који су компатибилни са правилима Европске уније.

Народна банка Србије је повећала пројекцију раста БДП-а за ову годину са 6,5 одсто на распон до седам одсто. Што се тиче инфлације у Србији и притисака из међународног окружења због, првенствено, енормног скока цене енергената, ситуација се, како је речено, држи под контролом. „ Јесте бура али није ураган", поручила је гувернерка Централне банке Јоргованка Табаковић.

У Скупштини Србије одржава се комеморација преминулом потпредседнику скупштине, академику Муамеру Зукорлићу. Комеморативном скупу присуствују председник Александар Вучић, председник Скупштине Ивица Дачић, Зукорлићева породица, представници Исламске заједнице, политичких странака и дипломатског кора. Муамер Зукорлић преминуо је у 51-вој години од последица срчаног удара.

Пољски званичници су уверени да ће мигранатска криза на граници са Белорусијом трајати месецима. Заједно са Бриселом оптужују Минск да користе мигранте, који долазе са Блиског истока, као оружје за дестабилизацију Европске уније. Белорусија ипак тврди да безуспешно покушава да убеди мигранте да се врате у своје земље. Први лет за евакуацију ирачких избеглица из Белорусије планиран је за четвртак, јавила је руска новинска агенција РИА цитирајући ирачког амбасадора у Москви. 

Штета од суша и поплава у Србији у последњих 20 година процењена је на више од 5 милијарди долара речено је у Нишу на скупу који се уз подршку Уједињених нација одржава у оквиру пројекта припреме Националног програма прилагођавања на климатске промене. Како би се потенцијални ризици у будућности свели на најмању могућу меру стручњаци пре свега саветују да се обнавља и одржава јавна инфраструктура која је изграђена за те намене. На другој страни мере попут затравњивања воћњака не коштају много, али чувају те засаде од ерозије и обезбеђују дуже задржавање влаге у земљишту. 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић и градоначелник Санкт Петербурга Александар Беглов положили су венце у Меморијалном комплексу Ослободиоцима Београда. Венци су положени на улазу у комплекс, код вечног пламена и код споменика црвеноармејцу. На Новом гробљу двојица градоначелника су положили цвеће и запалили свеће код Руског некропоља - руске спомен костурнице.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Реља Трајковић и Марица Сердар
Продуцент Светлана Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]