Читај ми!

"Нема чекања" за онколошке пацијенте

У Србији и свету највеће жртве пандемије су онколошки пацијенти и због ковид режима код великог броја људи се касно дијагностикује канцер, па лекари тада не могу много да помогну. Статистички подаци су поражавајући, а онколошки пацијенти немају времена за чекање. Зато су онколошка удружења на челу са Форумом пацијената Србије покренула националну кампању "Нема чекања", чији је циљ побољшање положаја оболелих. Потребно је изборити се за правовремене прве прегледе, редовне контроле и терапију, али и победити страх и стигматизацију која је веома присутна. Познаваоци истичу да ће број заражених короном бити премашен бројем онколошких пацијената, који због епидемије имају муке са дијагностиковањем болести и лечењем, а наша статистика и без овога је црна, сматра наш саговорник, Марко Миловановић из Форума пацијената Србије.

Одјеци из Глазгова: за представнике Самита о климатским променама, Уједињене нације и већину делегација споразум је „велики успех" и „корак напред". За земље у развоју и организације за заштиту животне средине, скуп је оставио „горак укус". Да ли су дата обећања довољна да се повећање глобалне температуре ограничи до 1.5 степен Целзијуса, колико научници сматрају да је потребно да се избегну опасне последице загревања планете? О порукама учесника који су у Шкотску дошли са више од 400 приватних авиона и тако у ваздух емитовали преко 13 хиљада тона угљендиоксида, разговарамо са Данијелом Божанић, климатологом.

Гостионицу Раву у идиличном Оверу, тридесетак километара од Париза, последње боравиште Винсента ван Гога, први пут је свету представио Винсент Минели, снимивши овде биографски филм „Жудња за животом", у коме је Кирк Даглас тумачио Ван Гога. Ових дана, Службени гласник је објавио раскошну књигу „Ван Гогова трпеза у гостионици Раву", а осим обиља слика великог уметника и аутентичних фотографија, ондашњих и садашњих, књига нуди и рецепте гостионице Раву. Приказ књиге припремила је Светлана Младеновић.

Са вама је Мирјана Никић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар