Читај ми!

Вучић: Никада нећемо признати Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је договорено да се до краја јула настави дијалог Београда и Приштине на највишем нивоу, што је, како је рекао, добро за очување мира и стабилности. Вучић је, после рунде дијалога под окриљем Европске Уније, поручио да су три поруке са састанка - албанска страна не жели да испуни споразуме које је потписала, тражили су одмах да знају када ћемо признати независно Косово, а инцидентима и провокацијама називају то што Срби желе да присуству литургијама у својим црквама. Не постоји ништа важније за нас од обезбеђивања сигурности за наше људе у покрајини и поштовања свега што је потписано, рекао је председник Вучић.

У Бриселу је у току састанак америчког председника Џозефа Бајдена са званичницима Европске Уније. Америка се, каже вратила, иако, додаје, никада нису напустили савезништво са Европом. Додао је и да има потпуно различито гледиште од његовог претходника у Белој кући, те најавио да ће обновити и унапредити односе са Европском Унијом.

Влада Србије требало би да потврди блаже мере које је усвојио кризни штаб. Епидемијска ситуација је боља, опада број заражених И све је мање пацијената на болничком лечењу. Ипак, стручњаци упозоравају да и даље нема довољно вакцинисаних, па би вирус могао да се активира поново на јесен. Данас је последњи дан пријављивања грађана за 3 хиљаде динара, вакцинисаних макар једном дозом до 31-ог маја. Према најавама Министарства финансија, пензионери ће тај новац добити сутра, а од четвртка почиње исплата и осталим грађанима.

Српски туристи који путују за Грчку Коридором 10, од данас на улазу у Северну Македонију, на граничном прелазу Табановце добијају бесплатне картице за путарину кроз ту земљу. Влада Северне Македоније донела је одлуку да за српске држављане путарина буде бесплата од 15. јуна до 15. августа, у знак захвалности Србији за донирање вакцина против корона вируса.

Обележава се Међународни дан борбе против насиља над старима. Последњих година број насиља над старима је у порасту, а посебно су рањиве старије жене. Истраживања показују да су старије особе често изложене разним облицима насиља које над њима врше чланови њихових породица, најчешће синови и унуци са којима живе. Како би се на овај поблем скренула пажња јавности, у Кнез Михаиловој улици у Београду, отворена је изложба под називом „Отвори очи".

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Ирена Јеловац.

Продуцент Светлана Стевановић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]