18. мај - Дан сећања на жене жртве насиља

18. мај се од 2017. године у Србији обележава као „Дан сећања на жене жртве насиља“, тренутно је у току кампања „Да ли знаш шта је фемицид?“ у оквиру које се данас одржава и Округли сто који ће ширу јавност упознати са поразном статистиком када је реч о убиствима жена у нашој земљи. Прошла година је и у Србији и у свету била специфична по много чему, али на жалост и по броју убијених жена, чак 44 жене су страдале у породичном насиљу што је готово дупло више него 2019. године. О тој поражавајућој статистици за наш јутарњи програм говориће Ведрана Лацмановић из Аутономног женског центра.

Проблем депопулације је постао типичан за читав регион. Одлив становништва, смањен наталитет и повишем морталитет су узроци, међутим, подацима се често, паушално барата. Програм Уједињених Нација за развој у Србији, покренуо је, почетком године, пројекат „Подацима до бољег разумевања процеса депопулације" - како би се комбиновањем традиционалних и алтернативних података и експертиза истраживача стекли нови увиди о процесу смањења становништва у Србији.

Један од победника овог изазова је и тим Инфостуда, који је на основу анализе огласа за посао на свом сајту, током девет месеци, пратио и истраживао каква су интересовања грађана Србије, кад је реч о запослењу у иностранству. А један од партнера у истраживању је програм Владе Србије - „Тачка повратка", који има за циљ да нашим грађанима олакша повратак у земљу.

О резултатима истраживања за наш програм говоре Милош Турински из Инфостуда и Иван Бркљач из „Тачке повратка".

Аутор и водитељ Игор Обрачевић.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Ухвати дан Ухвати дан

Аутор:
Група аутора

Јутарњи програм Радио Београда 1! Ухвати дан! Ако сте помислили да је то према чувеној латинској изреци "Carpe diem" - у праву сте. [ детаљније ]