Читај ми!

Едукација као кључ у очувању менталног здравља

Овај понедељак резервисан је за укључења слушалаца Радио Београда 1, које позивамо да нам се јаве и поставе питања, похвале, критикују, предложе теме и саговорнике које би волели да чују. Гошћа у студију је Наташа Ракетић, уредница Јутарњег програма и емисије Новости дана.

Неколико самоубистава младих људи привукло је последњих недеља пажњу јавности. Зато данас разговарамо о томе како пружити подршку онима који се боре са суицидним мислима и осећањима. На који начин да препознамо таква психичка стања и на време пружимо потребну помоћ, нарочито тинејџерима? Кључ је, кажу стручњаци у едукацији, у подизању свести о менталном здрављу, превазилажењу стигматизације, али пре свега је важно пронаћи начин да уверимо особу да није срамота потражити помоћ. Чућете каква су искуства волонтера из Центра Срце, који већ годинама пружају подршку особама у кризи и раде на превенцији суицида, водећи се уверењем да самоубиство не мора да се догоди.

У целом свету, сваке године месец март обојен је бојама франкофоније. Србија ће и ове године у марту истаћи богатство и виталност француског језика и франкофоних култура, приређујући догађаје који ће привући и окупити њихове бројне љубитеље. Месец франкофоније 2021. започеће данас, виртуелним Даном отворених врата Француског института у Србији, а посебан датум је 20. март - дан франкофоније, који заједнички прославља 88 земаља чланица Међународне организације франкофоније.

Са вама је Мирјана Никић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Магазин на Првом Магазин на Првом

Аутор:
разни аутори

Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]