Читај ми!

Други дан викенда под строжим мерама

Вирус корона је у замаху, и зато ће угоститељски објекати и тржни центри радити до 14 часова. Вечерас стиже нови контингент од 100 хиљада Спутњик вакцина. Премијерка Ана Брнабић је рекла да сутра добијамо додатних 58 и по хиљада Фајзер вакцина, а 5-ог марта још пола милиона Синофарм цепива. Седница Кризног штаба биће одржана сутра у 15 часова. Док се чекају нови подаци о броју заражених, лекари упозоравају да је Србија у великом проблему. Наводе да се убрзано пуне болнице и да ће се са оволиким бројем заражених смањити и број вакцинисаних.

Патријарх српски Порфирије стиже у манастир Јасеновац и Епархију пакрачко-славонску. За Новости дана говори Владика пакрачко - славонски Јован који је јутрос служио Свету Литургију у зимској цркви манастира Јасеновац удаљеној око два километара од споменика Камени цвет који је посвећен усташким жртвама страдалим за време Другог светског рата.

Данас је 29 година од доношења првог Устава Републике Српске. Председник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да Устав из 1992. године представља темељ уставног поретка Српске и да на њему почивају све вредности које баштине њено друштво и градјани. Вечерас ће у Бања Луци бити одржана свецана академија коју ће на другом програму преносити РТС.

Повећано загађење ваздуха у великим градовима као што су Београд и Шабац поново је ових дана актуелизовало питање да ли и како тај проблем може да се реши на дугорочно одржив начин? Стручњаци упозоравају да наше највеће фабрике, топлане и термолекетране грађене пре више од 30 година и да више не могу да раде без савремених уређаја за пречишћавање ваздуха. У градовима и општинама са друге стране све видљивије еколошке проблеме покушавају да реше модернизацијом система за централно грејање и јефтинијим прикључцима на гасну мрежу. Држава најављује улагања од преко 500 милиона евра у системе за одсумпоравање у термоелектранама.

На иницијативу Европске асоцијације удружења оболелих од ретких болести последњег дана фебруара обележава се, више од једне деценије, Међународни дан ретких болести. Циљ је подизање свести о ретким болестима и упознавање јавности о проблемима са којима се срећу пацијенти и њихове породице, али и о могућностима да се уз потребну здравствену и социјалну подршку живи квалитетнији и садржајнији живот.

Данас је у Музеју савремене уметности, историчарки уметности и фотографкињи Горанки Матић, додељена Награда Фондације Тања Петровић за изузетан допринос афирмисање културе и уметности у медијима. Награда се традиционално уручује 28. фебруара, на дан рођења Тање Петровић.

Уредник емисије: Наташа Ракетић

Уредници вести: Владимир Михајловић и Ирена Јеловац

Продуцент: Светлана Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]