Читај ми!

Ковид и мушки стерилитет - истина није у сензационалистичким насловима

Колико пута сте се током сада већ годину дана, колико нам присуство новог вируса кроји свакодневицу, уплашили или макар штрецнули због наслова у медијима попут овог "Научници објавили алармантно упозорење: корона прети да уништи човечанство и пошто је искоренимо", објављеног недавно уз текст да прележани ковид озбиљно утиче на мушку плодност. Штавише, како озбиљна ситуација у којој се налази цела планета траје дуго, било је времена да се круг тема повезаних са тим затвори и да већ почну поново да се отварају исте из, рецимо, марта прошле године, када се први пут писало о односу нове болести и потенцијалног стерилитета који изазива код мушкраца. Зашто нова сазнања о овоме треба примати са резервом и зашто  много више на све сегменте здравља, па и на плодност људи, утичу страх и паника, који се свакодневно, и никада брже и лакше, шире средствима информисања, на првом месту преко интернета - питања су на која ће нам одговоре дати проф. др Винка Вукотић, уролог.

А о томе како је политичка коректност, апсолутни постулат друштава западне цивилизације, на велика врата ушла и у невини свет детињства забранивши генерацијама обожаване Дизније цртаће "Петра Пана", "Мазу и Луњу", Дамба", Књигу о џунгли"... и тако да уназад исправља, те да се према узусима модерних друштвених схватања обраћа деци у жељи да од њих направи боље људе за ново време, разговараћемо са психологом Бранком Тишма.

Ивана Весковић из Завода за заштиту споменика културе Града Београда наша је саговорница која ће објаснити чиме су Централна зона Новог Београда и њених девет блокова заслужили да недавно добију статус културног добра - просторне културно-историјске целине, а Горислав Папић, један од уредника емисија "Око" и "Око магазин" на Радио телевизи Србије представиће нам новопокренути портал "Око" у оквиру сајта ртс.рс који, како каже, жели да попуни извесне медијске празнине квалитетним литерарним новинарством.

Ово су само неке од тема у данашњем "Магазину на Првом" у којем ће са вама бити - Елизабета Арсеновић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар