Зимско време не утиче на производњу млека

Краве одлично подносе температуре до чак минус 15 степени, али им смета висока влажност ваздуха. Наш саговорник у емисији “Недељом за село”, саветодавац у ПССС Шабац Зоран Козлина, каже да услови у стајама треба да се прилагоде животињама, а не фармерима. То значи да треба да се обезбеди добра вентилација, сува простирка и адекватна исхрана животиња.

Србија је некад била позната по производњи ћурака која је сада готово замрла. Слабо интересовање за узгој те живине последица је губитка тржишта, али и недостатка адекватних кладица, сматра професор Пољопривредног факултета у Београду Владан Ђермановић.

Иако је тражња за кукурузом повећана, Министарство пољопривреде саопштило је да не планира забрану извоза, нити увођење додатне извозне таксе.

Због пандемије корона вируса, која је зауставила сајамске манифестације, мали произвођачи зимнице имају проблема са продајом, али и са планирањем производње. О томе смо разговарали са Александром Перовић из Зајечара, која у селу Вржогрнци има плантаже воћа које прерађује у џемове, слатка, ликере и ракије, као и са Дејаном Миладиновићем-Течом, који је прерадом почео да се бави баш у најгоре време, уочи пандемије. Зато су му сви планови о проширењу производње под знаком питања.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Радио Београд 1, недеља, 8,05

број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]