Читај ми!

Значај образовања на матерњем језику

Гост Света Рома је Андреј Кубичек, социолог и истраживач у Институту за криминолошка и социолошка истраживања, сарадник Центра за едукацију Рома и етничких заједница. Говориће о значају образовања националних мањина на метерњем језику.

У Србији око 14 одсто становништва нема завршену основну школу, иако је она по закону обавезна. Диплому средњег образовања нема свака пета особа. Међу лицима без образовања и даље је много Рома.

Европски суд за људска права донео је пресуду против Швајцарске због кажњавање Ромкиње која је 2014. године ухапшена због просјачења. „Жена је имала право, које је својствено људском достојанству, да због тешке ситуације задовољи своје потребе просјачењем", наводи се у пресуди.

Уредница емисије је Гордана Нешовић.

svetroma@rts.rs

Насловна страна: Андреј Кубичек, фото: Ана Батрићевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Романо Тхем Романо Тхем

Аутор:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]