Одговор Европе на пандемију - економски ефекти

Све европске земље су прошле године помогле привреду и грађане угрожене пандемијом. Најиздашнија је била Немачка која је донела мере у вредности од 43,3 одсто БДП. Следе Италија, Литванија, Француска и Шпанија. “Најшкртије” су биле Бугарска, Румунија И Словачка - пет одсто. Укупна помоћ Србије грађанима и привреди од почетка пандемије достигла је 6 милијарди евра, односно 12,7 одсто БДП у 2020. години. По овом показатељу Србија је у региону југоисточне Европе првопласирана.

Ове податке објавио је у најновијем броју публикације Макроекономске анализе и трендови МАТ наш саговорник Иван Николић, виши научни сарадник Економског института.

Госта емисије питамо и какве су специфичности економске државне помоћи европских земаља и како се Србија нашла на првом месту у југоисточној Европи.

Уредник и водитељ: Оливера Симић Милошевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
У средишту пажње У средишту пажње

Аутор:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]