Читај ми!

Пољопривредницима ускоро на располагању нове субвенције преко Светске банке

У аграрном буџету, вредном око 53 милијарде, за субвенције је опредељено 37 и по милијарди , што је за 750 милиона више него прошле године. За директна плаћања предвиђено је 24 милијарде 795 милиона, а сви подстицаји за биљну и сточарску производњу биће исти као и прошле године.

Поред тога, пољопривредницима ће на располагању бити 38 милиона долара субвенција које ће ићи преко Светске банке. Реч је о новој мери којом је предвиђено да пољопривредник унапред, на основу захтева и бизнис плана, добије подстицај од 50 одсто своје инвестиције, 40 одсто је кредит од банке, а само 10 одсто је учешће. Директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић каже да ће позив за те подстицаје бити расписан крајем марта или почетком априла.

Пшеница је тренутно у добром стању, а извоз је успорен јер продавци чекају да цена још порасте. О томе колико је то реално, када је најбоље време за продају, а када се може очекивати пад цене хлебног зрна разговарали смо са Вукосавом Саковићем из Удружења Жита Србије.

Род кромпира био је добар, али ниске откупне цене произвођаче воде у губитке. Малиша Миловановић из села Ба код Љига остварује зараду захваљујући томе што кртолу продаје на мало, на пијаци. Међутим, и његову производњу прате бројни проблеми, а највећи је недостатак радне снаге у селима која су све старија.

У емисији Недељом за село чућете и Даринку Паучковић која у селу Риђаке код Владимираца прерађује воће и поврће на традиционалан начин, по старим, породичним рецептурама.

Уредник и водитељ Даворка Тешић

Радио Београд 1, 08.05

број коментара 0 Пошаљи коментар