Читај ми!

Кон: Не оклевати са вакцинацијом

На почетку прве радне недеље у Новој години, епидемијска ситуација у Србији је нешто повољнија, али није време за опуштање, упозоравају медицински радници. Према ранијим најавама, данас ће бити предочен план вакцинације руском вакцином Спутњик Ве. 2.400 доза руске вакцине стигло је пре пет дана. Очекује се да у Србију стигне још 20 хиљада доза Фајзер- Бионтекове вакцине, до краја јануара укупно 78 хиљада.

После Божића може се очекивати повећање броја оболелих од коронавируса и то би била последица окупљања и опуштања после Нове године, изјавио је доктор Предраг Кон. Да би се спречили епидемијски таласи какве смо имали, неопходно је да се вакцинише најмање милион и по становника - каже Кон. Сматра да је оклевање у вакцинацији нешто најгоре што може да нам се деси и наводи да брзина организовања вакцинисања директно утиче на ток пандемије

Професорка Весна Шуљагић, епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција Војномедицинске академије залаже се за што масовнију вакцинацију становништва, јер се тако, како каже, вирус ставља под контролу. Наглашава да треба мислити о слободи након вакцинације, јер ћемо се једино тако вратити нормалном начину живота, какав је владао пре пандемије.

И даље се не смирује тло у Хрватској. Петрињу и околину је јутрос у 7 часова и 50 минута потресао нови земљотрес, јачине 4,2 степена по Рихтеровој скали. Како јављају тамошњи медији, потрес се осетио и у Загребу. Јутрошњи земљотрес направио је нову штету на разрушеним објектима, а неколико дана након најјачег удара још има подручја и страдалих до којих помоћ не може да допре.

Суд у Лондону, одбио је захтев Сједињених Америчких Држава за изручење Џулијана Асанжа због оптужби за шпијунажу. Пресуду је саопштила судија Ванеса Бараитсер, а као разлог је саопштила његово здравствено стање. Судија је прихватила мишљења лекара да Асанж пати од депресивног поремећаја и од аутизма. Ипак, коначну одлуку о изручењу донеће британска министарка унутрашњих послова Прити Пател. Могуће је, међутим, уложити жалбу што ће вероватно продужити правни поступак.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ирена Јеловац.број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]