Читај ми!

Човеков утицај на промену климе

Ове године навршава се век од када је објављена астрономска теорија климатских промена нашег прослављеног научника Милутина Миланковића, којом је разрешио мистерију ледених доба у геолошком животу земље. Великом Миланковићевом делу и његовом револуционарном утицају на климатологију био је посвећен медјународни научни скуп одржан онлајн ове недеље у Београду. Манифестација у поводу јубилеја била је прилика да се конкретизују активности на ублажавњу последица климатских промена. Не само оних који се дешавају по законима небеске механике и о којима је говорио Миланковић, већ оних којима је узрок човек.

Има ли човечанство данас јединствен одговор зашто је просечна температура за степен виша него у прединдустријском добу, како наука објашњава све чешће и бурније екстремне временске непогоде, могу ли се са сигурношћу предвидети, шта утиче на промену климе и колико је човек за то одговоран?

Саговорник емисије је академик проф. др Федор Месингер, први наш доктор метеорологије и први члан САНУ из те области.

Уредник: Оливера Симић Милошевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
У средишту пажње У средишту пажње

Аутор:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]