Читај ми!

Александар Поповић, тенисер

Гост 432. емисије је наш најстарији Дејвис куп репрезентативац Александар Поповић. Тенисом је почео да се бави у Вршцу одмах по завршетку Другог светског рата. Био је међу најбољим младим југословенским тенисерима, а од средине 50-их и Дејвис куп репрезентативац. Од 1957. је живео у Немачкој у којој се убрзо посветио тренерском послу у ком је оставио завидан траг. Између осталог, био је први тренер-странац тамошње Дејвис куп селекције. Током 60-их био је и тренер репрезентације Југославије.

У емисији ће говорити: о развоју тениса у Југославији првих послератних година. О другим квалитетнијим тенисерима стасалим у Вршцу. Како се тениски усавршавао с обзиром да није имао тренера? Како су у Југославији пре више од 60 година тенисери рангирани и начину одређивања чланова државног тима. Због чега су загребачки, а нарочито београдски тенисери били у предности у односу на њега који је углавном тренирао у Новом Саду? О најтежим поразима у каријери. О учешћу на турниру у Вимблдону. Зашто је 1957. напустио Југославију и наставио каријеру у Западној Немачкој? О тренирању најбољих тамошњих клубова и раду у тениској академији Крамф, 70-их највећој у Европи. Како је његовом заслугом тенис у Западној Немачкој постао предмет у школама. На који начин је 60-их и 70-их помагао нашим тренерима и тенисерима?

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд Први програм од 16 до 17 часова.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Спортски споменар Спортски споменар

Аутор:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]