Мит о петку 13-ом

Епидемија корона вируса се разбуктава из дана у дана, а број заражених је све већи у Србији, Европи и свету. И у данашњој емисији пратимо актуелну здравствену ситуацију.

Петак 13. је повезан са бројним митовима и уверењима о томе да је управо овај датум, који се може поновити и неколико пута у години, најнесрећнији од свих дана. Шта се крије иза сујеверја и на којим психолошким механизмима се темеље ирационална веровања у најразличитијим слојевима друштва, питаћемо психолога.

Сутра се обележава Светски дан борбе против дијабетеса, у циљу скретања пажње на болест са којом се суочава све већи бој људи. Удружење за борбу против дијабетеса „Плави круг" и ове године, уз све мере безбедности против пандемије, организује 9. Маратон 'Плави Круг око Аде', који ће се одржати сутра, са циљем да подсети јавност колико су физичка активност и здрав начин живота важни у спречавању појаве дијабетеса.

Насина Стратосферска опсерваторија СОФИА, по први пут је уочила воду на сунчаној страни Месеца. Ово веома важно откриће указује на то да воде има на знатно већој површини Месеца, а не само у хладним и мрачним деловима Земљиног природног сателита. Ово је веома битно и за реализацију мисије Артемис, којом је планирано да се 2024. године пошаље људска мисија и направи прва трајна насеобина. У емисији говоримо о новим истраживањима Месеца.

Са вама је Мирјана Никић.

број коментара 0 Пошаљи коментар