Србија и свет обележавају Дан примирја

Србија и свет обележавају Дан примирја у Првом светском рату. О значају овог датума, култури сећања, херојству наших војника и заборављеним српским војничким гробљима из Првог светског рата, говориће Станоје Стојковић, председник Удружења за неговање и чување српске баштине "Кајмакчалан".

"Право је чудо како Срби могу све да предвиде: они не поседују више од пет стотина километара железнице, путеви су им оскудни и лоши, често поплављени. Њихова превозна средства су кола која вуку волови, њихове болнице, њихове куће су пуне инвалида из предходног рата. За време бомбардовања Београда и Шапца изгубили су добар део вредности. Упркос свему, Србија се брани и напада ". Овај извештај је 1914. године написао Бруно Барили, извештач италијанских листова "Трибјун" и "Кориере дела сера", отац чувене сликарке Милене Павловић Барили.

Несвакидашњу и необичну причу о животу породице Барили и њеном учешћу у Првом светском рату, испричаће нам Виолета Томић, виша кустоскиња Галерије Милене Павловић Барили. Ексклузивно за нашу емисију откриће шта се налази у ратним сатирично-хумористичким листовима из 1915. године, који се налазе у Фонду галерије, а који нису били доступни јавности.

Теслина научна фондација из Филаделфије покренула је пројекат "Истраживање ставова наших сународника - први корак ка доброј сарадњи". Циљ пројекта је стварање платформе за предлог Националног програма свих Срба света, ради што боље сарадње матице и дијаспоре. О томе ће говорити Предраг Карасовић, представник Теслине научне фондације за Србију.

 

Уредница емисије је Драгана Живојновић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Вечерас заједно Вечерас заједно

Аутор:
Уредник редакције, водитељ и уредник емисије Гордана Глигорић Гаговић

Емисија магазинског типа која се емитује сваког петка од 21 час. Настала је 8. маја 1970. године с намером да одржава контакт с нашим људима који, како се наводи и у шпици емисије, „живе и раде далеко од родног краја“. Данас је емисија, осим дијаспоре, окренута и Србима у региону. [ детаљније ]