Читај ми!

Киша успорава сетву пшенице

У новој Влади Србије, поред Министарства пољопривреде које и даље води Бранислав Недимовић, по први пут је формирано Министарство за бригу о селу на чијем је челу Милан Кркобабић. У експозеу пред посланицима Скупштине Србије премијерка Ана Брнабић најавила је даљу електрификацију поља, боље повезивање пољопривреде и прехрамбене индустрије, као и убрзавање реализације инвестиција из ИПАРД фондова.

Сетва пшенице тек се захуктава, мада су оптимални рокови већ истекли. Киша је успорила жетву кукуруза који је често предусев за хлебно зрно, па ће и ове године, по свему судећи, сетва ући добоко у новембар.

На Продуктној берзи у Новом Саду, после неколико недеља узастопног раста, протекле седмице забележена је корекција цена житарица. Кукуруз се почетком недеље продавао  по 20 динара, а на крају седмице по 19 динара за килограм. Пондерисана цена пшенице била је 21,38 динара за килограм, а соје 47 динара.

У току је берба дуња које су ове године добро родиле, а ни цена им није лоша.

Добро је родио и лешник, али је потражња опала јер нема славља, а посластичарнице и ресторани, због короне, слабо раде.

У емисији Недељом за село чућете и како очувати старе занате који полако изумиру.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]