Читај ми!

Ниш, Беч, Осло...

У холу Историјског архива у Нишу, Историјски архив Ниша и Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ приредили су изложбу „Краљ Милан, први почасни грађанин нишки“. Приказана су оригинална докуманта и предмети породице Обреновић, између осталог и 27 страница писама краља Милана из 1897. написаних у Бечу и послатих његовом сину, краљу Александру. Изложба је приређена поводом Међународног архивистичког саветовања које је окупило најзначајнија имена архивистике и историографије из Србије, Хрватске и БиХ. О утисцима из Ниша говориће Виктор Лазић, председник „Адлигата“.

Академски сликар и професор Данило Ивановић, водећи иконописац у Скандинавији, присетиће се како му је пре неколико година, одмах по свечаном отварању, покрадена готово цела изложба.

Од 25 изложених икона, однете су 22. До данас није отривен ни лопов, нити су пронађене украдене иконе." Не могу их украсти колико их ја могу насликати", каже уз осмех Ивановић.

Почетак емисије, као и обично, резервисан је за вести из дијаспоре и региона.

Аутор: Гордана Глигорић

Фотографије: Адлигат 

veceras.zajedno@rts.rs    

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Вечерас заједно Вечерас заједно

Аутор:
Уредник редакције, водитељ и уредник емисије Гордана Глигорић Гаговић

Емисија магазинског типа која се емитује сваког петка од 21 час. Настала је 8. маја 1970. године с намером да одржава контакт с нашим људима који, како се наводи и у шпици емисије, „живе и раде далеко од родног краја“. Данас је емисија, осим дијаспоре, окренута и Србима у региону. [ детаљније ]