Швајцарски модел обрачуна српских пензија

У седмици за нама широм света обележен је Међународни дан старијих особа – 1. октобар. И у Србији је низом манифестација скренута пажња на положај људи трећег доба, на њихова права и могућности да имају лепшу и достојанственију старост.

У националном Савезу пензионера и Покрету трећег доба одржана је свечана седница посвећена Дану старијих и Тринаестој олимпијади спорта, здравља и културе трећег доба, која због корона вируса ове јесени није могла да буде организована у Врњачкој Бањи.

На седници је био и председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић и том приликом смо разговарали о примени швајцарског модела обрачуна пензија у нашој земљи, могућем повратку дуга за 700 хиљада пензионера и бањском опороваку старијих житеља о трошку ПИО Фонда.

О ефикаснијој примени Оквирног споразума државе и приватних домова за смештај социјално угрожених старијих лица говориће председник Удружења приватних домова за старе Радослав Миловановић. Најављује бржу процедуру пријема корисника уз подршку директорке Градског центра за социјални рад у Београду Зорице Павловић.

А да ли треће животно доба може да буде „златно" и колико зависи од нашег погледа на збивања и промене око нас? Одговоре ћемо потражити од психолога Бранке Кордић.

Минуте за радио-портрет резервисали смо за музиколога Гордану Крајачић. Освојила је прво место за најбољу женску причу о путовању по Србији „Неготин - родни град највећег српског композитора" на овогодишњем Шестом литерарном конкурсу за старије ауторе „Драганова награда". У надахнутом путопису о Стевану Стојановићу Мокрањцу дочарала је поднебље у којем је рођен и стасавао великан српских руковети и класичне музике.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Седница Савеза пензионера Србије и Покрета трећег доба (Фото/М. Стојадиновић)

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]