Опасност од афричке куге свиња и даље прети

У селу Александровац код Неготина потврђено је присуство афричке куге свиња па је решењем Управе за ветерину подручје полупречника најмање 3 километра око жаришта проглашено зараженим, док је подручје полупречника најмање 10 километара око жаришта проглашено угроженим. Болест се појавила у два газдинства, а затим је почела да се шири, после чега су све свиње у селу побијене. Међутим, дивље свиње, за које се претпоставља да су пренеле заразу на домаће, и даље су присутне на том подручју и наносе велику штету пољопривредницима.

У Управи за ветерину наводе да се на зараженом и угроженом подручју примењују мере пописа, обележавања, здравственог надзора свих свиња на газдинствима, као и мере контроле и забране промета свиња, свињског меса и споредних производа.

Село Мрштане код Лесковца познато је по сточарству, а све више људи бави се товом јунади, иако су им производњу ове године угрозиле ниске откупне цене.

Поново вас водимо у Ваљевску Каменицу, на имање младог агронома Павла Ђорђевића који се већ три године бави органском производњом. Напустио је родни Београд, окупио тим младих истомишљеника и окренуо се производњи здраве хране. На његовом имању добродошао је сваки гост који може да купи органско воће и поврће, али и да ужива у здравој храни коју са задовољством спрема куварица и домаћица на имању Марија Павићевић. Она се из Београда преселила у Ваљевску Каменицу, где жели да пусти корење.

У емисији Недељом за село чућете и зашто је важно да се очувају старе, аутохтоне сорте воћа које полаку нестају из башта и дворишта.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.



број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]