Победници Конкурса "Драганова награда"

Уочи Међународног дана старијих особа, 1. октобра, данас говоримо о положају људи трећег доба у нашој земљи, проблемима с којима се суочавају, њиховим правима и о бољој популационој политици због старења нације. Телефоном ћемо разговарати са Наташом Тодоровић, психологом из Црвеног крста Србије и експертом међународне мреже за превенцију насиља над старијима у Европи.

У сусрет Међународном дану старијих, у Црвеном крсту Србије одржан је експертски састанак „Оснаживање старијих жена: Превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији". Састанак је део партнерског пројекта аустријског и српског Црвеног крста и аустријског Института за изучавање конфликата, а уз подршку Европске уније.

Прошле среде у Центру за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом на Новом Београду лауреатима  Шестог литерарног конкурса "Драганова награда", додељена су признања за најбољу женску и мушку путописну причу и песму аутора старијих од 60 година. Због епдемиолошких мера заштите од корона вируса победницима су  награде  уручене у мало другачијој атмосфери. О првонаграђеним ауторима, значају литерарног стваралаштва у трећем добу и подршци коју им у томе пружају цивилни сектор  и добротвори, разговараћемо с Надеждом Сатарић из Удружења "Аmity - снага пријатељства".

У рубрици радио-портрет  представљамо Витомира Ћурчина, првонаграђеног аутора мушке путописне приче на Шестом литерарном конкурсу „Драганова награда". Иако је радни век провео као електроинжењер, писање је његова велика љубав још из гимназијских дана. Путопис о Прагу и његовој историји под назовом „Путовања сузама верују" посветио је покојној супрузи Олгици у знак сећања на заједничко путовање у главни град Чешке.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница -  Лауреати Конкурса "Драганова награда 2020". (Фото/М. Стојадиновић)

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]