Гренел: Ово нису само речи на папиру

У Београду борави америчка делегација предвођена специјалним саветником Доналда Трампа Ричардом Гренелом. Са њим је и делегација америчке Развојне агенције, предводи је извршни директор ДФЦ-а Адам Болер. Гренел и Болер ће се данас састати са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, а у наредна два дана биће размотрени пројекти договорени споразумом из Вашингтона, које ће делом финансирати ДФЦ. Предвиђено је и отварање регионалне канцеларије Развојне агенције у Београду.

У резиденцији амбасадора САД Ентонија Годфрија, одржан је састанак пословних заједница Србије и Косова са Ричардом Гренелом и делегацијом америчке Развојне агенције. Основна тема тог сусрета била су нова улагања Америке у регион. Ричард Гренел је поручио да споразум из Вашингтона и договори данас постигнути у Београду нису само речи на папиру, већ значе нове послове за људе који живе у овом региону, нова радна места и развој приватног сектора.

"Не бисмо били овде да није председника Трампа, који је веровао да нешто друго може да се деси. Веровао је у то да може привреда да се стави у први план и акценат на радна места. Дата су обећања народу Србије и хоћемо да нас сматрате одговорим. Ово нису само речи на папиру, већ послови за људе који овде живе", поручио је Гренел и истакао да је то порука за српске грађане.

Директор америчке Развојне агенције Адам Болер је изјавио да у релативно кратком року, од потписивања споразума у Вашингтону, постоји практичан резултат. Имамо прилику за инвестиције и развој приватног сектора и нова радна места и у Србији и на Косову и у региону, изјавио је Болер:

 

 

У протеклом дану бележимо мање новооболелих од коронавируса и мање пацијената на респиратору. Ипак, епидемиолози упозоравају да то не значи да смемо да се опуштамо, јер је вирус и даље међу нама. Под надзором је тренутно око 15 хиљада грађана, који су се вратили са летовања из земаља које су означене као ковид ризичне.

 

Међународни сајам књига у Београду, чије отварање је планирано за 25-ти октобар - одлаже се, уколико епидемиолошке прилике буду дозволиле, за средину децембра ове године. Како се надлежни Републички кризни штаб до овог тренутка није изјаснио у прилог одржавању Сајма књига, Београдски сајам је проценио да у периоду који је преостао до првобитно планираног термина, у потпуно неизвесним условима функционисања, више није могуће квалитетно и поуздано извршити припреме за ту манифестацију.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ненад Селаковић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]