Петрова црква у Расу крај Новог Пазара

У овој емисији водимо вас пут Петрове цркве код Новог Пазара (пун назив: Црква светих Апостола Петра и Павла). Ова црква представља најстарији споменик црквене архитектуре на простору Србије и првобитно је седиште рашке епископије. Према до сада познатим писаним изворима потиче из VIII века, али је вероватно и старијег датума.

Сама црква потиче из византијског доба, док фреске из њене унутрашњости потичу из X, XII и XIII века. На њеном месту се налазио ранохришћански објекат који је подигнут у VII веку. После детаљних археолошких истраживања, црква је конзервирана 1960. године. Неки од најзначајнијих догађаја из периода владавине династије Немањића су везани за ову цркву.

По начину градње слична је црквама са простора Приморја, Грузије, Јерменије и Италије које потичу од VII до IX века, али је услед преправки и дограђивања постала јединствена, што је био један од разлога да се нађе на УНЕСКО-вој листи светске баштине од 1979. године у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Стари Рас.

Емисију уређују и воде: Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Радио Београд 1, 09.05

Насловна страна - аутор: Lumen roma - Сопствено дело, commons.wikimedia.org

број коментара 0 Пошаљи коментар
Којекуда Којекуда

Аутор:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]