Благодети Пролом Бање и Радан планине

Зајечарско удружење пензионера је за време и после укидања ванредног стања, током пандемије вируса корона, помагало својим члановима и у граду, и на селу. Поред пакета хране и лекова, чланови ове асоцијације су старијим суграђанима пружали и психолошку подршку телефоном, а однедавно их обилазе и код куће. О плановима и акцијама разговараћемо са председником Удружења пензионера у Зајечару Ранком Тошићем.

Минуте за здравље и рекреацију посветићемо једном од драгуља српских лечилишта - Пролом Бањи. О медицинским третманима, савременој дијагностици, кутурно-рекреативним садржајима и надалеко чувеној Пролом води, за нашу емисију ће говорити Марко Гашић, маркетинг менаџер Специјалне болнице за рехабилитацију Пролом Бања.

Рубрику за културу резервисали смо за песника, ловца и пчелара, Лазара Лаушева (88) из Идвора код Ковачице. На овогодишњем Шестом литерарном конкурсу „Драганова награда" за старије ауторе, освојио је друго место за путописну песму „Бостанијада у Идвору".

Песник Лазар Лаушев ће нам открити лепоту своје поезије рецитујући стихове. А приближиће нам и амбијент Идвора, родног села Михаила Пупина, писца и научника светског гласа.

Уредник и водитељ: Марина Стојадиновић.

Музички уредник: Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница: Панорама Пролом Бање (Фото/Марко Гашић)

Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]