Вучић: Надам се да ћемо пре краја месеца укинути ванредно стање

У Србији је корона вирусом заражено 2867 људи, а преминуло је 66 особа. Хоспитализовано је 1907 пацијента, од којих је 127 на респиратору.

Председник Александар Вучић рекао је да је наредних 10 дана кључно и да се до 20-тог априла решава судбина Србије у вези са корона вирусом. Апеловао је на грађане да буду дисциплиновани у поштовању мера. Вучић је у Нишу, где је допремељена медицинска опрема за тај град, као помоћ у борби против вируса корона за цео југ Србије, истакао да немамо више болница, ни смештајних капацитета за новооболеле. Вучић је додао да ће као ковид болнице бити припремљен и хотел Наис, касарна у Нишу, као и други објекти. Изразио је захвалност председнику Француске Емануелу Макрону и најавио да ће за 10 дана почети "производња нечега што личи на лек хлорокин". За месец дана биће произведено око 50 хиљада кутија, што је, наводи, довољно за Србију.  Нада се да би до краја месеца могло да буде укинуто ванредно стање.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је у Нишу да се до Васкрса очекује пораст броја оболелих и преминулих и понавља да је сада неопходна гвоздена дисциплина. Додао је да је за сада избегнут "италијански сценарио" и да епидемиолошка крива у Србији расте спорије него у земаљама чији су здравстевени системи већи.

У 17 часова почиње забрана кретања која ће трајати до понедељка у 5 ујутру. Најстарији суграђани, у куповину су ишли јутрос од 4 до 7 часова. У време полицијског часа могућа је шетња кућних љубимаца и у суботу и у недељу од 8 до 10 часова ујутру, као и свакога дана између 23 часа и 1 после поноћи.

У општинама Северна Митровица и Звечан, које су проглашене за територију под карантином, ступила је на снагу нова пооштрена мера за сузбијање пандемије корона вируса - полицијски час од поднева до 6 часова ујутру у наредних 14 дана. Током викенда на снази ће бити потпуна забрана кретања.

Према последњим подацима, у Босни и Херцеговини су до сада регистрована 882 случаја корона вируса, од којих је 381 у Републици Српској. У Бањалуку је слетео први од три руска авиона са медицинском опремом коју је Русија донирала Српској. У Хрватској је заражено више од 1400 људи, а преминуло је 20-оро. У Словенији је број оболелих прешао 1120, а умрло је 43-је грађана. Северна Македонија је пријавила више од 600 оболелих, 30 смртних исхода. У Црној Гори су забележена три нова случаја вируса корона и сада их је укупно 255.

У свету је регистровано више од милион и 600 хиљада оболелих од корона вируса, а преминуло је готово 96 хиљада људи. Највеће светско жариште су Сједињене Америчке Државе, а забрињавајући подаци и даље стижу из Шпаније, Италије, Француске и Немачке.

У међувремену су министри финансија Европске уније постигли споразум о заједничком одговору на кризу изазвану корона вирусом. Договорен је пакет подршке вредан хиљаду милијарди евра - 500 милијарди биће на располагању одмах, а остатак нешто касније. Чланице Еврозоне нису постигле договор о еврообвезницама, то јест заједничком задуживању на којем су инсиситрале Италија, Шпанија и Француска.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Тина Амић и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]