У домовима здравља прегледи пацијената са симптомима коронавируса

Уколико Влада донесе одлуку о 24-орочасовном карантину, о томе ће грађане обавестити два дана унапред, речено је РТС-у. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић објавио је на Твитеру да није тачно да се од 18 часова уводи целодневна забрана кретања, и додао да полиција интензивно трага за особом која је такву поруку слала грађанима и том лажном вешћу ширила панику.

У нашој земљи је 900 људи заражено корона вирусом, а преминуле су 23 особе. Лекари апелују и позивају грађане да остану код куће и да се понашају одговорно. Грађани који осећају симптоме сличне корона вирусу, од данас могу да провере здравствено стање у амбулантама при домовима здравља.

У Србији је почео да ради Тест самопроцене на КОВИД-19, а систем функционише на бази једноставног логовања путем личног броја здравственог осигураника и броја здравствене картице, објавила је премијерка Ана Брнабић на Твитеру. Написала је да се налази аутоматски шаљу на радне листе лекарима у амбулантама формираним при домовима здравља.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће пакет економских мера за помоћ привреди због епидемије корона вируса, вредан више од 5 милијарди евра, бити 50 одсто буџета Србије, а да мере показују снагу државе и оптимизам за излазак из кризе. Потврдио је да ће сваки пунолетни грађанин добити 100 евра у динарској противвредности када се укине ванредно стање.

Расте број оболелих од корона вируса у региону. Највише случајева је у Хрватској - 867 и у Словенији - 841. У свету је заражено више од 870 хиљада људи, а 43 хиљаде су умрле. Највише болесних је у Сједињеним Државама - 188 и по хиљада људи, преминуло је више од 4 хиљаде.

Београдска интернационална недеља архитектуре , чије је 15. издање било планирано од 7. до 28. маја на неколико локација у Београду, одложена је за 2021. годину због ситуације настале због пандемије корона вируса.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Тина Амић и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]