Шабац као културна престоница Србије у другој половини 19. века

Током ванредног стања и, генерално, ванредних околности борбе свих нас против вируса корона, репризираћемо неке од најзапаженијих и најзанимљивијих емисија из досадашње, готово десетогодишње продукције. А кад стане вирус - поново ћемо, премијерно, КОЈЕКУДА!! Ове недеље, репризирамо емисију забележену у Шапцу и емитовану премијерно 2012. године.

Шабац, стари и нови, то је "којекуда" дестинација за ову недељу. Мало мање из угла "ноћног живота на Балкану", иако је истина да је у једном периоду заиста био макар једнако добар "као у сред Париза".

Много више о Шапцу као културној престоници Србије у другој половини 19. века која је у много чему предњачила и Београду. Како је овај град хватао корак са развијеном Европом, нарочито за време газда Јеврема Обреновића, причала нам је Татјана Марковић, виши кустос шабачког Народног музеја, баш као и о шабачкој тврђави, "шишавој Исидори", коцкању у слетању муве на коцку шећера и, наравно, легендарној чивији.

Ауторке Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Радио Београд 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Аутор:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]