Језички предели црвене планете

Владимир Вукомановић Растегорац, песник и професор, говори о томе зашто му је значајно једно савремено песничко дело. Реч је о књизи ''Црвена планета'' Горана Коруновића. Ово дело наш саговорник је доживео у посебном амбијенту: док је лежао у болници, након једне операције. Искуство сопствене слабости, појачана осетљивост за околне ствари и потреба за интроспекцјом коју је наш гост осећао лежећи у болничком кревету, довели су га у стање отворености и посебне пријемчивости, што је допринело да ову песничку књигу доживи на интензиван начин. И тада, по речима нашег саговорника, као да се отворила једна нова димензија читања, у којој постоји уживање и пре разумевања дела.

Владимир Вукомановић Растегорац се у том првом читалачком сусрету са овом књигом заправо препустио њеном језичком таласању. Није тежио да по сваку цену разуме поједине текстове него је кренуо да лута кроз маштолике пределе ове књиге и да посматра необична језичка бића која настањују Коруновићев поетски свет. Због свега тога наш гост истиче да је песничко дело ''Црвена планета'' књига која га је променила, која је утицала на њега као писца, али му је променила и сам начин читања књига.

Владимир Вукомановић Растегорац је докторирао је на Филолошком факултету у Београду, а ради као доцент на београдском Учитељском факултету. Објавио је песничке књиге ''Упорност сећања'', ''Кана'' и ''Такк'', као и поему за децу ''Бајка о Смрти'' (заједно са Јаном Растегорац). Приредио је избор из младе српске прозе ''Пуцања'' и избор из српске поезије о смрти за децу и младе ''Ако ти јаве: умро сам''.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Моја књига Моја књига

Аутор:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]