Породична прича

Дете се игра из задовољства, јер има потребу да се игра. У игри се дружи, ствара, или, како је говорио чувени психолог Жан Пијаже дете "ради" док се игра.

Да дечја игра није само играње, доказују и најновија истраживања. Нови броју часописа Psychological Scinece објавио је  резултате истраживања који указују на чињеницу да се мозак детета и мозак одраслог "синхронизују" током игре. Сазнајемо и да  игра  са родитељима утиче на велику активност у префронталном кортексу  у најранијем узрасту детета. То је важно јер се раније мислило да тај део мозга није развијено у раним дечјим годинама.

Како уклопити ова сазнања у активности данашње мале и велике деце?

Кад добију мобилни телефон, и најмлађи, они који још не говоре, ипак "проговоре" језиком осмеха, гласова, гримаса. И, остају везани за екран.

А, кад уђу на Интернет!?

Наравно, и најмлађи ће наћи ТикТок. А, даље...

Гошћа нам је Катарина Јонев која се бави промовисањем културе понашања и безбедности деце на Интернету.

Породична прича иде од Беча, преко Србије до Македоније: три куће, три дома, кавал и, наравно, песма: Јовано, Јованке...

Аутор: Весна Ћоровић Бутрић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Фамилиологија Фамилиологија

Аутор:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]