Магазин на Првом

Који пробеми највише муче грађане Србије? У ком проценту су решене њихове притужбе на рад надлежних институција односно администрације? Како званични органи реагују на препоруке које доноси омбудсман? Зашто верује да би иницијатива о заједничкој платформи за заштиту новинара могла да смањи различите притиске на медије, нека су од питања за Зорана Пашалића, Заштитника грађана.

Због чега лидери водећих земаља ни у 2019.години нису испунили обећања о смањењу штетних утицаја на климу? Да ли имамо шансе да избегнемо катастрофе које се предвидјају ако се пораст температуре не заустави? Могу ли протести младих и активиста широм света да натерају доносиоце одлука на конкретне потезе уместо симболичких гестова? Гост Владимир Ђурђевић, климатолог.

Када ће млади математичари Србије, освајачи многобројних признања и награда, добити већу подршку друштва? Како изгледа њихов пут од медаље до научног врха? Зашто су и даље принудјени да се сами и уз помоћ родитеља сналазе да би напредовали? О томе докле сеже помоћ најталентованијим представницима нације, разговарамо са Мирјаном Катић, директорком Математичке гимназије.

„Историја пчела" је први роман Маје Лунде писан за одрасле. У Норвешкој је она позната по литератури за децу, а сада је широм света постала популарна по најављеном „Климатском квартету" чији је први део „Историја пчела" преведена на све велике језике. Овај роман се може читати и као трагедија у три чина о нашем немару према природи и размерама губитка који нас очекује ако наставимо истом стазом. Истовремено, он је и трачак наде да за повратак на прави пут још није касно.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар