Недељом за село

Српска пољопривреда постала је одрживија захваљујући, поред осталог, дигитализацији. То се посебно показало код пријаве сезонских радника, изјавила је премијерка Ана Брнабић на конференцији о дигитализацији пољопривреде коју су у Новом Саду организовала министарства Србије и Словеније.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић уверен је да ће наша земља у наредне две године направити велики помак у дигитализацији, што је основ за напредак аграра.

Покрајинска влада и наредне године подржаваће мала и средња пољопривредна газдинства, инвестиције у прераду, а фокус ће и даље бити на младим пољопривредницима и женама носиоцима пољопривредних газдинстава. О томе смо разговарали са помоћником покрајинског секретара за пољопривреду Владиславом Крсмановићем.

Пољопривредна механизација у Србији у просеку је старија од 20 година. Зато и не чуди што је на други јавни позив за средства ИПАРД-а за набавку трактора стигло 437 пријава. Они који не испуњавају услове за ИПАРД моћи ће почетком наредне године да конкуришу за национална средства за исту намену. Конкурс ће бити расписан до краја године, а подношење захтева  ће кренути  од 3-ћег јануара. Максималан износ подстицаја биће 800 хиљада динара.

Светска организација за природу и Уједињени риболовци Србије , због повећане потрошње рибе током поста, поново су упозорили на рибокрађу и прекомерни излов многих врста рибе, укључујући и оне које су заштићене. О угрожености рибљег фонда у Србији разговарали смо са Владимиром Стакићем из Уједињених риболоваца Србије.

Емисија Радио Новог Сада Пољопривредно добро обележила је 70 година емитовања. Тим поводом о будућности српске пољопривреде, али и аграрног новинарства разговарали смо са уредницима емисије Стеваном Давидовићем и Ђорђем Симовићем.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

број коментара 0 Пошаљи коментар