Магазин на Првом

Године 1999, Уједињене нације су резолуцијом 54/134 прогласиле 25. новембар Међународним даном борбе против насиља над женама. У каквој атмосфери дочекујемо данашњи дан? Колико смо одмакли од традиционалних, патријахалних модела и да ли је у потпуности заживела нулта толеранција на насиље? Зашто нико не сме да затвара очи пред насиљем над женама? Гост: Тања Игњатовић из Аутономног женског центра.

Народно позориште у Сомбору обележава свој дан. Двадесет петог новембра 1882. године, одиграна је прва представа. Током 137 година, у Сомбору су режирали најзначајнији редитељи своје генерације, а на репертоару су осим класичних, и дела модерне авангарде. О позоришту и културним навикама Сомбораца, - са Бојаном Ковачевић, управницом Народног позоришта у том граду.

Између Милана и Рима, налази се драгуљ Тоскане, - Фиренца. Позната по Дантеу, Ботичелију, Микеланђелу, Леонарду да Винчију, Галилеу Галилеју, који су живели и стварали у њој, под окриљем породице Медичи. Позната по ренесансној архитектури, Фиренца је још средином 14. века постала први град на свету са поплочаним улицама. Једно време је била и престолница Краљевине Италије. Суседна Болоња има највећу сачувану стару градску четврт у Италији. Позната је по настаријем универзитету на свету, основаном 1088. године, својим торњевима и црквама, као и индустрији тестенина. Своје „италијанске" утиске преноси нам колега Мирослав Војводић.

Пре петнаест година, у ноћи између трећег и четвртог марта, на Светој Гори, у Хиландару, избио је пожар великих размера. Ватра је однела најстарије конаке, игуменарију, четири мале цркве. До сада је обновљено 70 одсто оштећених објеката. За Радио Београд говори водећи стручњак за обнову Хиландара, архитекта, проф Мирко Ковачевић.

Друштво за информатику Србије обележава 48 година постојања. Прилика да се подсетимо од чега и како смо кренули, а где се у дигиталном свету данас налазимо. Саговорник: Никола Марковић, председник Друштва.

Осми Међународни сајам спорта одржан је током викенда у Београду. Била је то још једна прилика за популаризацију различитих спортских дисциплина и промовисање спорта као здраве навике и животног стила.

Аутор и водитељ: Тања Зељковић

број коментара 0 Пошаљи коментар