Моја књига

Књижевник Иван Златковић говори о томе зашто воли дело ''Проблеми комике и смеха'' Владимира Пропа. У овој студији комика и смех посматрају са историјске, друштвене и психолошке тачке гледишта, са позиције њиховог деловања у уметничким делима. Истраживања Владимира Пропа сведоче да је смех типично људски феномен, и да није својствен другим облицима органског живота у природи. Током анализе феномена смеха, Проп критички преиспитује многе ауторитете који су се бавили овом темом пре њега (Аристотела, Бергсона, Шопенхауера, Канта...).

Посебно је значајна Пропова класификација смеха и средстава која служе за разумевање његовог дејства. Ова књига својеврсни је приручник смеха и као таква намењена је не само научницима, већ и такозваним обичним читаоцима, свима онима који се диве смеху као еликсиру живота.

Наш саговорник прича како је открио књигу ''Проблеми комике и смеха'', шта му је она значила и на који начин га је инспирисала и подстакла да проучава хумор. Иван Златковић дипломирао је на групи за народну књижевност Филолошког факултета у Београду. Ту је и докторирао. Радио је као професор српског језика, библиотекар, лектор, уредник књижевних и научних програма, руководилац установа културе. Аутор је више књига поезије, прозе, књижевно-критичких студија и антологија које се баве нашим народним стваралаштвом, хумором у народној књижевности и поетиком смеха.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић


број коментара 0 Пошаљи коментар
Моја књига Моја књига

Аутор:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]