Новости дана

Београд прославља 75. годишњицу ослобођења у Другом светском рату. Офанзивом, која је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација града. Полагањем венаца на централно обележје, споменик на Авали и дефилеом, облежава се дан ослобођења.

Посета руског премијера Дмитрија Медведева Србији потврдила је да су односи поверења између две земље на највишем нивоу, изјавио је председник Александар Вучић. У интервјуу за телевизију Прва рекао је да је јуче потписано више важних споразума, међу којима и споразум да градимо пругу до Црне Горе.

Говорећи о Косову и Метохији, Вучић каже да није оптимиста када су у питању разговори о решењу тог питања, али додаје да смо успели да вратимо косовско питање на велика врата, када је то за многе било завршено. Напомиње да нам Сједињене Државе и Европа никада нису нудиле разграничење или поделу, јер они виде Косово као целовито и независно од Србије.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон послао је у Брисел захтев Европској унији да се одложи Брегзит, али је то писмо без потписа пошто он не одобрава то одлагање. То је потврдио и председник Европског савета, Доналд Туск. Претходно су посланици Доњег дома парламента усвојили амандман којим се захтева одлагање гласања о, пре три дана договореном Споразуму о Брегзиту, док се не усвоји посебан закон о том споразуму. Министар у влади Мајкл Гов каже да Европска унија чека наредне кораке британског парламента који би могао, како он тврди, да потребни закон о споразуму усвоји до краја месеца.

Почео је 64. Међународни сајам књига. Земља почасни гост је Египат. Учествује пет стотина издавача, од којих њих 60 долази из иностранства. Капије Београдског сајма отворене су за посетиоце од 10 сати, док ће манифестацију свечано отворити Милован Витезовић у 18 часова. Сајам који траје до 27. октобра одржава се под слоганом "Писмо једнако глава".

 

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]