Доживети стоту

Сутра, поподне, у Врњачкој Бањи почиње Дванаесета олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба. На манифестацији ће учествовати хиљаду и по људи старијих од 60 година. Поред пензионера из Србије, долазе и гости из бивших југословенских република, али и сениори из дијаспоре. О Олимпијади трећег доба ћемо разговарати са њеним оснивачем и председником Извршног одбора Покрета трећег доба Србије Василијем Белобрковићем.

Представићемо и академика Мирослава Крстића и његов професионални и животни пут од Пиротске гимназије до Универзитета „Калифорнија" у Сан Дијегу. Упорност, рад, одрицање, мало среће и велика подршка мајке Ружице и оца Радише били су ветар у леђа нашем признатом научнику који је 10. септембра ове године постао редовни инострани члан Српске академије наука и уметности (САНУ).

Траварка Слободанка Дана Симић из Куршумлије ће нам открити благодети шумског биља са Радан планине и како од латица љубичица прави добар ликер.

Минуте за културу посветићемо добитнику Андрићеве награде Драгану Стојановићу за збирку прича „Ћерка шпанског борца".

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд 1, 09.05

Насловна страница - Академик Мирослав Крстић са оцем Радишом, супругом Ангелом и мајком Ружицом (Фото/М. Стојадиновић)

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]