Таласање - Шетња

У Србији сваки дан једно дете оболи од карцинома. Организација родитеља деце оболеле од рака НУРДОР организује акцију прикупљања средстава за изградњу нове родитељске куће у Београду коју могу да подрже сви грађани. У жељи да дају лични допринос прикупљању новца, Тамара Кларић и Богдан Стевановић започели су шетњу дугу 256 хиљада корака од Ниша до главног града. О акцији „Пружи корак“, условима у којим се лече малишани оболели од карцинома и подршци коју добијају њихови родитељи, разговарамо са Зорицом Манојловић, потпредседницом НУРДОР-а.

У нашој рубрици „Корак напред" о узроцима све бруталнијег насиља међу младима. Зашто су у порасту масовне и групне туче које се све чешће завршавају трагично. У којој мери медији својим емисијама, насловима и сликама о убиствима и силеџијству подстичу нови круг агресивности? Колико има истине у тврдњама да су деца огледало својих родитеља и друштва у коме живе? Одакле почети са променама ако постоји озбиљна намера да се насиље смањи, питамо др Оливера Видојевића, психијатра за децу и адолесценте.

У другом сату ћете чути репортажу о Призрену који је био највредније и најзначајније градско насеље на Косову и Метохији. Са остацима три града, са црквама чија је изузетност стигла и до баштина организације УНЕСЦО и монументалним џамијама, Призрен је и данас град-музеј. Остао је доследан свом вековном имиџу трговачког града који спаја Исток и Запад. Али како кажу они који су протерани, изгубио је део душе, када је око 12.000 Срба, колико их је ту живело пре рата, отишло.

Тематски серијал посвећен обележавању 95-годишњице постојања Радио Београда завршавамо гостовањем Жарка Обрачевића, доајена међу спикерима чији глас наши слушаоци препознају у сваком тренутку. Разговараћемо о спикерском позиву некад и сад, изазовима које та професија доноси у различитим историјским тренуцима, неговању језичке културе и снази доброг говора.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

број коментара 0 Пошаљи коментар