Новости дана

Председник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, с којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и европском путу Србије. Председник Вучић је замолио премијера Мицотакиса да Грчка не мења свој став о непризнавању самопроглашене независности Косова, истакавши да је то за Србију од пресудног значаја. Он је упознао премијера Мицотакиса са проблемима који су настали после одлуке Приштине да уведе таксе на увоз робе из Србије. Премијер Мицотакис је нагласио да Грчка подржава дијалог, али да сматра да му једнострани потези не доприносе, и додао да Грчка неће променити свој став када је реч о признању самопроглашене државе Косово.

Састанак са Мицотакисом један је у низу билатералних сусрета председника Србије које ће имати током боравка у САД, где учествује на 74. заседању Генералне скупштине УН. Са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговараће данас.

Србија је често била жртва политике силе и непоштовања међународног права, а пример за то је једнострано проглашена независност дела територије наше земље, изјавила је председница Скупштине Маја Гојковић на Четвртом састанку председника парламената земаља евроазијског региона,који се одржава у Казахстану. Додала је и да је Србија снажно опредељена за јачање пријатељских односа и сарадње са земљама читавог евроазијског региона.

У Београду сутра почиње Међународна конференција "Сећање победника". У Дому војске ће се окупити 80 делагата из 55 земаља у којима се у знак сећања на борце против фашизма организује манифестација Бесмртни пук. Циљ је да се укаже на неприхватљиве покушаје ревизије историје. Биће приређен пригодан културно- уметнички програм.  Међународна конференција „Сећање победника" први пут се одржава ван Русије.

Уредник и водитељ Наташа Ракетић.

Уредник вести Ирена Јеловац.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]