Доживети стоту

Широм света обележава се 21. септембар - Међународни дан борбе против Алцхајмерове болести. Са тим обољењем на планети живи више од 46 милиона људи, а сваке три секунде открије се један новооболели.

Реч је о тешкој и неизлечивој болести  која дуго траје и не погађа само пацијента, већ целу породицу, а посебно неговатеља који се директно стара о оболелом. О проблемима с којима се суочавају пацијенти и чланови њихових породица говориће неформални неговатељи и лекари.

А о факторима ризика, симптомима, дијагностици и лечењу Алцхајмерове болести сазнаћемо више од проф. др Александре Милићевић Калашић, неуропсихијатра из Градског завода за геронтологију и палијативно збрињавање у Београду.

Представићемо ИСП Евергрин клуб који сваке друге суботе у Републичком заводу за социјалну заштиту окупља истраживаче социјалних прилика. Први међу једнакима и један од оснивача клуба, социолог у пензији, Градимир Зајић ће указати на значај смањења генерацијске дистанце између младих и старих као модела за стварање праведнијег друштва.

У рубрици за културу ћемо говорити о роману „Хотел милион звезда" Драгане Кнежевић за који је добила главну награду Трећег кола акције „Читалачки маратон".

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница - Фото/Мобилна сестра 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]