Недељом за село

У Србији је потврђен нови случај афричке куге свиња.У банатском селу Српски Итебеј у општини Житиште на једном газдинству утврђено је присуство те заразне болести код три свиње. У Управи за ветерину наводе да су надлежне службе , у складу са процедуром, предузеле све неопходне мере како би се заштитило подручје. У Управи такође апелују на власнике свиња да сва угинућа и сумње на афричку кугу пријаве ветеринарској инспекцији,  као и на бројеве телефона за пријаву сумњи на 011 31175 36 (током дана), 064/868 0016 (током радног времена) и 0800 234 236.

Ових дана почела је берба кукуруза, најзаступљеније пољопривредне културе код нас. Према проценама ратара, али и стручњака, приноси ће бити на нивоу просека, са нешто слабијим квалитетом. Цена жутог зрна још је под знаком питања, па већина ратара планира да га складишти.

Товљачи јунади и даље су у проблему због слабе потражње и ниске откупне цене. Већина произвођача још чека да крене извоз у Турску и Кину, који би требало да подигне цене бикова. У Министарству пољопривреде очекују да ће се тржиште стабилизовати у наредних месец дана.

У Србији се сваке године смањује број крава. Тако је и у селу Михајловац код Смедерева, које је некада било познато по сточарству. О (не)исплативости млечног говедарства разговарали смо са Миланчетом Крстићем, који је и сам смањио број грла у штали.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]