Новости дана

Гост Београда је генерална директорка Унеска Одри Азуле. Њу је јутрос примио председник Александар Вучић а потом је разговарала и са премијерком Аном Брнабић. То је прва посета генералног директора Унеска откако је Србија постала самостална држава.

Председник Вучић је рекао да Србија цени активности Унеска у заштити угроженог српског историјског, културног и верског наследја на Космету јер је то наследје целог света. Председник је изразио подршку различитим програмима Унеска у свим областима које та организација покрива, а посебно у образовању. Генерална директорка Азуле је рекла да је Србија, као члан Извршног савета, велика подршка у реформи Унеска.

У Београду је отворено седиште Секретаријата Транспортне заједнице Југоисточне Европе. „Ово је велика част за Београд и Србију и ново поглавље у развоју модерне Србије и Западног Балкана," поручила је премијерка Ана Брнабић. Министарка Зорана Михајловић истакла је да ће сада све земље региона бити ближе Европској унији и да ће Транспортна заједница помоћи у достизању вишег животног стандарда за све грађане у региону. Отварању седишта Секретаријата на 18-том спрату Београђанке присуствовали су и европска комесарка за транспорт Виолета Булц, вршилац дужности директора Транспортне заједнице Ален Барон и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

У Паризу су радници јавног превоза ступили у штрајк због планова за смањење бенефиција у пензионом систему. Грађани се суочавају са великим проблемима, јер је у француској престоници затворено 10 од 16 станица метроа, као и две веће регионалне железничке линије, преноси Ројтерс.

Поводом промоције најмладјих официра Војске Србије, која ће сутра од 11 часова бити одржана испред Дома Народне скупштине у Београду, данас од 16 часова и 30 минута до 22 часа и 30 минута и сутра од 7 до 13 часова и 30 минута доћи ће до измена у режиму саобраћаја због затварања појединих улица у центру града. Ради увежбавања и свечане промоције, ваздухоплови Војске Србије надлетаће подручје Београда данас и сутра.

Генерална проба свечаности биће одржана вечерас у 19 часова, на платоу испред Дома Народне скупштине у Београду.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]