Новости дана

На полигону у Никинцима одржана је тактичка вежба "Повратак 2019", у којој су учествовале Специјална антитерористичка јединица, жандармерија и Хеликоптерска јединица. Приказано је деловање у ситуацији када наоружана диверзантско-терористичка група извршава запоседање објекта. У вежби је учествовало 36 припадника САЈ-а, 60 из жандармерије и 18 припадника Хеликоптерске јединице. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су јединице Жандармерије и Специјална антитерористичка јединица показале своју снагу. Он је истакао да Србија мора да јача своје безбедносне снаге како би биле спремне за све изазове. Додао је да ће бити настављено улагање у ново наоружање како би наши специјалци били опремљени као и најбоље специјалне јединице у свету.

Одговарајући на питања новинара после полицијске вежбе "Повратак 2019" у Никинцима, председник Вучић је рекао да Србији, по питању косовског проблема, предстоји тежак период, али да је уверен је да ће наша земља имати снаге да изађе из свега тога на најбољи могући начин. Према његовим речима, питање такса и дијалога је најтеже и најозбиљније питање.

Делегацији Војске Србије, коју чине старешине са Војне академије, кадети и питомци Војне гимназије, данас је забрањен улазак у Хрватску, потврђено је у Министарству одбране. Делегација је требало да присуствује обележавању дана Јасеновачких новомученика и била је најављена. На граници, на прелазу Батровци - Бајаково, делегација је заустављена, задржана и претресена. Издата им је забрана уласка и враћена је у Србију. У документу у којем се наводе разлози за одбијање уласка, назначено је да делегација нема одговарајућу документацију којом би оправдали сврху и услове свог боравка, као и да нису достављени на увид докази за путовање из другог разлога.

Министар финансија Синиша Мали оценио је да поправљање кредитног рејтинга Србије са стабилног на позитиван ниво "Ба3", према истраживању агенције Мудис, представља поруку инвеститорима и домаћој јавности да је владина економска политика исправна и да су привреда и финансије доведени до нивоа одрживости и даљег раста. Мали је подсетио да је Србија од 2015. неутралисала заостатак у односу на упоредиве земље и да је у могућности да се задужује на међународном финансијском тржишту по вишеструко повољнијим условима, него претходних година. Наставком законских реформи, такође се поручује инвеститорима да је Србија добра земља за улагање, а инвестирање у инфраструктуру је подстицај привредном расту у средњем року, оценио је министар Мали.

Ураган Доријан стигао је до Северне Каролине. Ослабио је, али је изазвао кише и клизишта. Највећу штету направио је на Бахамима. Званичници наводе да је страдало 43-је људи, али се страхује да то није коначан број. Стотине се воде као нестали. Доријан је иза себе оставио пустош, уништио куће. Људи у недостатку хране и воде - посежу за насиљем, како би преживели. Међународни спасилачки тимови стигли су на острва Абако и Гранд Бахаме. Америчка обалска стража је спасла 200 особа. Авиони и хеликоптери надлећу острва како би снабдели 76 хиљада људи који су остали без хране и крова над главом. Уједињене нације издвојиле су 5,4 милиона долара помоћи.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]